Command prompt (CMD)

A Command prompt – röviden CMD, régebbi nevén MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) Prompt –a régi operációs rendszer maradványa, amely jelenleg a Windows operációs rendszerekben parancs konzolként müködik, a régebbi programokkal való forditott kompatibilizására.

Command prompt (CMD)

Command prompt (CMD)

Ahhoz, hogy XP-n futtassál egy cmd konzolt, kattints a Start-ra, majd a Run-ra, ird be CMD és nyomd le az OK-t. A Vista-ban kattints a Start-ra, ird be CMD és nyomd le az OK-t.

Ahhoz, hogy kilépj a CMD-ből, ird be az exit parancsot és nyomd le az Enter-t vagy kattints az ablak X-jére.

A Windows 95, 98, ME, NT és XP-ben használd az Alt+Enter billentyükombinációt az ablak full screen-be nyitására és visszacsukására.

A Command prompt az operációs rendszer összes funkcióit lehetővé teszi: másolást, áthelyezést, törlést, fájl attribútum (archived, read-only, system, hidden) módositást, könyvtár létrezozást, stb.

CMD-ben használható parancsok- Példák:

copy c:\fájl.txt d:\iroda\figyelem.txt

Ez a parancs átmásolja a c –ben levő fájl.txt-ét a d-ben levő iroda könyvtárba és ugyanakkor átnevezi figyelem.text-nek.

del c:\fájl.txt

Ez a parancs törli a c-ből a fájl.txt-ét.

MS-DOS Prompt-ban futó programok- Példák

Turbo Pascal

Turbo Pascal

A hires Turbo Pascal programozási nyelv, amelyet több diák generációnak kellett megtanulnia (akik a Románia iskolai tanterv szerint tanultak remélem tudják, hogy a Windows Vista és Windows 7-től felfele az MS-DOS Prompt nem futtatható full-screen módban és nagyon kellemetlen programokot irni egy kisebb ablakban  )

Edit

Edit

Edit – Notepad szerü program, csak az MS-DOS-ban

Címkéket

Mit gondol? Írja meg a véleményét!FELAJÁNLOTT MEGOLDÁSOK |  ÉRINTKEZÉS |  ADATKEZELÉS |  LOGÓJA
© 2004 - 2022 PAGINATA PUNCT COM SRL
PAGINATA.COM