Istoria MP3 Player-ului

De la inceputul secolului 21, MP3 player-ul a inlocuit rapid casetele si player-ele de CD-uri si mini discuri, devenind cea mai populara metoda de a stoca si asculta muzica. Aceste aparate contin hard drive-uri de diferite marimi si pot stoca de sute de ori mai multe cantece decat un CD obisnuit. La inceput existau doar cateva companii ce se ocupau cu producerea lor, insa in prezent numarul lor a crescut semnificativ, toate avand acelas scop: sa faca muzica disponibila oriunde si oricand.

Cum functioneaza?

Un MP3 player este un aparat mic, portabil construit pentru a stoca si a reda fisiere digitale de muzica. Natura lor compacta si portabila, cat si bateria ce rezista mult timp, fac MP3 player-ul ideal pentru calatoriile lungi, vacante sau doar pentru drumul pana la serviciu. Primul MP3 player putea stoca 16MB de informatie. Detinatorul titlului de MP3 player-ul cu cel mai mare spatiu de stocare este iPod Classic de la Apple, ce poate stoca pana la 120GB de informatie, echivalentul a 40,000 de cantece de inalta calitate.

Istoria

Primul MP3 player scos pe piata se numea MPMan si a fost lansat in 1997. Acesta putea stoca 16 MB de informatie, echivalentul unui CD scris la cea mai joasa calitate. In ciuda capacitatii sale limitate, s-a dovedit a fi un succes. Acest lucru a dus la lansarea altor astfel de aparate similare de catre diferite companii, in anii ce au urmat.

iPod-ul Apple

Apple a lansat primul sau iPod in 2001. Acesta a revolutionat piata de MP3 playere si a dominat-o rapid. Primele modele puteau stoca pana la 5 GB de informatie, echivalentul a 50 de CD-uri. Initial, ele nu puteau fi folosite decat de persoane ce detineau calculatoare Apple, deoarece singurul program prin care puteai incarca muzica pe iPod era iTunes de la Apple, iar acesta nu functiona decat pe sistemele de la Apple. Acest lucru s-a schimbat, in prezent fiind posibila folosirea iTunes si pe sistemul de operare Windows.

Formatul

Formatul principal folosit de un MP3 player este .mp3. Acest format are aceeasi calitate ca si CD-urile standard. Unele playere pot suporta si un format de o calitate mai mare cum ar fi .AAC sau .WMA. Insa un format de o calitate incredibila cum ar fi .OGG sau .FLAC nu este suportat de majoritatea MP3 playere-lor.

Controverse

In primele zile ale cresterii in popularitate a MP3 player-ului, producatorii acestor produse au fost da-ti in judecata de RIAA. Motivul invocat a fost acela ca, MP3 player-ul incuraja piratarea fisierelor cu format .MP3, acestea fiind cele mai des descarcate pe Internet. Verdictul a fost in favoarea producatorilor de MP3 playere, confirmandu-se ca aceste aparate erau legale.

Taguri

Ce parere ai? Lasa un comentariu!SOLUTII OFERITE |  CONTACT |  CONFIDENTIALITATE |  IDENTITATE
© 2004 - 2022 PAGINATA PUNCT COM SRL
PAGINATA.COM