5 mituri despre tehnologia viitorului

Cum va arata lumea peste 10 ani? Dar peste 40? Oare continuitatea legii lui Moore va permite o societate condusa de roboti automati? Vom invinge incalzirea globala? Exista persoane care se confrunta cu astfel de perspective insa prezicerile lor sunt inexacte. Desi nu este posibila o prezicere exacta a ceea ce va fi, se fac speculatii si schimburi de pareri in legatura cu aceste lucruri.

5. In curand, cu totii vom conduce masini zburatoare.

Masina zburatoare a fost discutata timp de decenii. Este unul dintre exemplele cele mai des intalnite cand ne gandim la lumea viitorului. Probabil ca ai vazut filme cu prototipuri de masini zburatoare ce se inaltau, pluteau sau se prabuseau. Prima masina zburatoare a fost prezentate in anul 1917, urmata de mai multe eforturi asemanatoare. Am ajuns in secolul XXI si inca nu suntem aproape de acest vis. Din cauza fondurilor necesare, NASA a abandonat acest proiect. Exista prea multe impedimente in ceea ce priveste realizarea si adoptarea unei astfel de masini. Pretul, caile aeriene, regulile de conducere, siguranta, potentiala folosire in terorism, combustibilul, eficienta, zgomotul, etc.

4. Singularitatea tehnologica se apropie.

Ray Kurzweil apreciaza ca in 2030 vom atinge singularitatea tehnologica. Sunt multe conceptii despre cum ar putea sau va fi aceasta singularitate. Unii spun ca este posibil ca inteligenta artificiala sa ajunga la capacitatea de a avea gandire si creativitate independenta. In alte cuvinte, masinile vor intrece oamenii in inteligenta si vor fi noua specia dominanta a planetei, capabila sa creeze propriile masini mai inteligente. Alte persoane, precum scriitorul academician Douglas Hofstadter, sustin ca acest scenariu de science-fiction reprezinta doar speculatii. Indoielnicii fac referire la numeroasele fantezii sci-fi si predictii ce nu s-au adeverit, de genul: baze pe luna sau gravitatie artificiala, crezand la fel si despre singularitatea tehnologica. Ei considera constiinta ca fiind imposibila de inteles si cu atat mai putin posibila sa fie preluata de masinarii.

3. Legea lui Moore va fi intotdeauna adevarata.

Legea lui Moore vorbeste despre numarul tranzistorilor dintr-un micro-cip, a caror putere de procesare se dubleaza la fiecare 2 ani. In realitate Gordon Moore, se referea la costul producerii cipurilor si nu la progresul stiintific in noul lor design. Moore credea ca pretul producerii cipurilor va creste in fiecare an timp de 10 ani, dar ca vor fi nepotrivite mai tarziu. Limita reprezentata de legea lui Moore este una economica si nu stiintifica. Multi experti in calculatoare au contestat legea lui Moore, spunand ca nu poate fi valabila mai mult de doua decenii, deoarece cipurile au devenit mai costisitoare cu cat tranzistorii au devenit mai mici. Un analist a ajuns la concluzia ca in 2014 tranzistorii vor ajunge la 20 de nano-metrii in marime. Daca ar fi mai mici ar fi mult prea scumpi pentru a fi produsi in masa.

2. Robotii vor fi prietenii nostri.

Chiar daca nu ne indreptam probabil spre un Armageddon, multi oameni de stiinta se tem ca nu sunt luate masurile necesare pentru a ne proteja de creatiile robotice si digitale. Una dintre temerile cele mai mari este aceea de automatizare. Vor putea robotii armatei sa decida cand sa atace si cand sa nu? Daca un om ii va monitoriza va putea intervenii si schimba dorintele robotului? Vom permite masinariilor sa se reproduca singure fara ajutorul oamenilor? Vom permite masini care se conduc singure? Exista problema ca robotii sa insuseasca roluri ce nu ar trebui. Este posibil ca noi sa punem robotii sa faca lucruri extrem de importante, astfel ne vom gasi intr-o dependenta fata de masinarii. La o conventie a calculatoarelor din 2009, oamenii de stiinta si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu posibila folosire in viitor a robotilor in slujba infractorilor.

1. Putem oprii schimbarile climatice?

Este incalzirea globala inevitabila? Unii dintre cei mai respectati climatologi ai lumii spun ca omenirea a trecut deja de asa numitul punct fara de intoarcere. Chiar si acum vedem rezultatele schimbarilor climatice, cum ar fi topirea ghetarilor si cresterea nivelului marilor. Daca am opri poluarea atmosferei de astazi, temperatura tot ar creste cu 1 grad Fahrenheit, pana la mijlocul secolului, datorita dioxidului de carbon existent deja in atmosfera.Unele tari incearca sa faca ceva in aceasta privinta, cum ar fi Norvegia, care pompeaza dioxid de carbon in puturile de petrol secate. Pana la sfarsitul acestul secol, este posibila o incalzire cu 3 pana la 6 grade Fahrenheit . Intrebarea este daca temperatura poate fi tinuta sub control pentru a evita aceste scenarii dezastruase.

Taguri

Ce parere ai? Lasa un comentariu!SOLUTII OFERITE |  CONTACT |  CONFIDENTIALITATE |  IDENTITATE
© 2004 - 2021 PAGINATA PUNCT COM SRL
PAGINATA.COM