Ce inseamna 3G?

Termenul de 3G inseamna a 3-a Generatie si este folosit de catre companiile de telefonie mobila care vand drept produs internet wireless utilizatorilor. Astfel utilizatorii primesc internet prin intermediul retelei lor de telefonie mobila. In curand termenul de 3G va fi inlocuit cu acronimul LTE, Long Term Evolution.

Istorie

Prima generatie de telefoane mobile a devenit valabila pentru public prin anii ’80, desi un serviciu de telefonie mobila (insa foarte restrictionat) exista din 1970. Aceste telefoane erau foarte mari si grosolane, scumpe si nu puteau stoca date. Prin definitie telefoanele 1G depindeau de tehnologia telefoanelor analog. A doua generatie de telefoane, 2G, a fost introdusa in anii ’90, atunci cand au aparut primele telefoane digitale. A treia generatie, 3G, a aparut prin anii 2000, insa nu avea aceleasi specificatii ca si astazi. La inceput tehnologia 3G a facut posibila trimiterea de SMS-uri, mai apoi fiind posibila si conectarea la internet si citirea mail-urilor.

Tehnologie

Industria telefoanelor mobile ofera mai multe tipuri de servicii 3G: EV-DO si Edge. EV-DO are cateva capabilitati diferite ce poarta denumirea de Revision 0, Rev A, si Rev B. Tehnologia Edge mai este numita si 2.75G din cauza unor motive minore.

Standarde internationale

In lume, exista mai multe tehnologii, toate fiind captate de 3G. De exemplu in Europa exista EU 3G HSDPA, iar China si-a anuntat mai recent standardul de TD-SCDMA. Niciuna dintre aceste tehnologii nu fac parte din WiFi sau WiMAX (acestea sunt tehnologii competitive sau complementare, in functie de ce parere a expertilor sunteti dispusi sa ascultati). Fiecare din tehnologiile mai sus mentionate sunt distincte si necesita cate o parte de hardware special conceputa.

Viteza internetului

Vitezele tehnologiei 3G sunt de 384Kbps pentru trafic extern si 2Mbps pentru trafic intern. Practic utilizatorii primesc o viteza intre 50Kbps (un dial-up mai bun) si 1.5Mbps (un DSL foarte slab).

Viitorul

In viitor viteza va creste cu siguranta insa este foarte posibil ca serviciul sa aiba un declin total, avand in vedere cererile de internet ale clientilor. Un prim semn a fost vizibil la lansarea iPhone-ului in 2008 la compania AT&T, atunci cand compania a spus ca necesitatea traficului curent de date are un impact negativ asupra retelei.

Taguri

Ce parere ai? Lasa un comentariu!SOLUTII OFERITE |  CONTACT |  CONFIDENTIALITATE |  IDENTITATE
© 2004 - 2017 PAGINATA PUNCT COM SRL
PAGINATA.COM